دو رویکرد در خصوص مدیریت ادعا در پروژه های کشورمان وجود دارد:
- رویکرد حقوقیِ صرف به ادعا
- رویکرد مدیریت پروژه ای به ادعا
رویکرد حقوقی صرف به ادعا
در رویکرد حقوقی، به مدیریت ادعا، تنها از دیدگاه قوانین و مقررات حقوقی و قانونی نگاه می شود و تلاش می شود که مدیریت ادعای، با شرایط عمومی پیمان و قوانین و مقررات حقوقی مطابقت داده شده و از طریق آن لایحه ادعا، تهیه شود.
رویکرد مدیریت پروژه ای به ادعا
در رویکرد مدیریت پروژه ای که دیدگاهی جامع تر به موضوع مدیریت ادعا دارد، به مبحث ادعا، از دیدگاه یک سیستم یکپارچه نگاه می کند؛ بطوریکه این سیستم اجزای ذیل را دارا می باشد. تمرکز ما در این مقاله و در این سیستم جدید، کماکان بر روی نگاه و رویکرد مدیریت پروژه ای به ادعا، متعهد مانده است.
مقایسه سیستم بروز شده با سیستم اولیه مدیریت ادعا در پروژه های ایران، نشان می دهد:
ورودی های دو سیستم تقریباً یکسان هستند؛ فقط تغییرات پروژه به دو دسته تغییرات درخواستی از کارفرما (Change Order) و تغییرات پیشنهادی پیمانکار(Change Request) و در قالب فرم تغییر (Change Form) ، تقسیم بندی دقیق تر شده است. همچنین ورودی قراردادهای پروژه به مدارک قراردادی تغییر نامه داده شده است. در بخش ابزارها و تکنیک ها، تکنیک مهندسی ارزش اضافه شده است. ضمناً روش های کمی سازی تغییرات و تاخیرات پروژه به مدیریت تغییرات و تاخیرات پروژه تغییر نام داده است. همچنین سیستم مستندسازی پروژه، به سیستم مستند سازی و مدیریت دانش پروژه تغییر نامه پیدا کرده است. (بدلیل اهمیتی که استاندارد در ویرایش ششم از استاندارد PMBOK به موضوع مدیریت دانش داشته است؛ تاحدیکه فرایند جدیدی تحت عنوان مدیریت دانش پروژه به فرایندهای قبلی مدیریت پروژه، اضافه نموده است.) در بخش خروجی نیز، موارد فرم تغییر به فرم تغییر مصوب تغییر کرده است که همان نتیجه بکارگیری تکنیک مدیریت تغییرات بر روی ورودی فرم تغییرات پروژه می باشد. همچنین الحاقیه قرارداد نیز در بخش خروجی ها، اضافه شده است.