آیا شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) بر تمامی قراردادهای پیمانکاری نافذ است؟

آیا شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) بر تمامی قراردادهای پیمانکاری نافذ است؟ خیر این چنین نیست.

برای مطالعه بیشتر در خصوص آموزش تهیه لایحه تاخیرات می توانید کتابهای زیر را نیز تهیه بفرمایید و یا در دوره شرکت نمایید

بخشنامه شماره 54/842-102/1088 مورخ 1378/3/3 منتشره از سوی سازمان برنامه و بودجه که به قرارداد pc غیر صنعتی نیز شناخته می‌شود به پیمان‌هایی نافذ است که شرایطی که در ادامه مطرح شده را داشته باشند و یا مستقیما در قرارداد منعقده به آن اشاره شده باشد.

  • روش تحویل پروژه طراحی- مناقصه ساخت (DBB) باشد.

 در واقع شرایط عمومی پیمان به منظور اجرای بخش ساخت در این نوع روش تحویل در نظر گرفته شده است و مرحله طراحی آن قبلا انجام شده است.

  • روش پرداخت فهرست بهایی باشد.

با توجه به ماده 2 و 3 موافقتنامه شرایط عمومی پیمان در خصوص اسناد و مدارک پیمان و مبلغ قرارداد و همچنین سایر مواد در شرایط عمومی از جمله تغییر مقادیر و قیمتهای جدید، پرداختها و تحویل موقت و دائم پروژه مشخص است روش پرداخت پروژه به صورت فهرست بهایی می‌باشد.

  • پیمان‌هایی که موضوع آنها حمل و نقل، خرید مصالح، تجهیزات و ماشین‌آلات نباشد.

با توجه به متن بخشنامه شماره 54/842-102/1088، پیمان‌های حمل و نقل، پیمان‌های خرید مصالح، تجهیزات و ماشین آلات مشمول این بخشنامه نیست.

  • پیمان‌هایی که بیش از 75 درصد برآورد هزینه آنها، تجهیزات و ماشین آلات نباشد.

با توجه به متن بخشنامه بخشنامه شماره 54/842-102/1088، پیمان‌های تهیه و نصب تجهیزات صنعتی که بیشتر از 75 درصد برآورد هزینه آنها مربوط به تهیه تجهیزات و ماشین آلات است، مشمول این بخشنامه نیست.

  • طرح عمرانی باشد.

با توجه به متن بخشنامه بخشنامه شماره 54/842-102/1088، شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) برای طرح‌های عمرانی کشور تهیه شده است. به استناد ماده 41 قانون تامین اجتماعی و مصوبات 129 و 143 شورای عالی تامین اجتماعی و بخشنامه 14 درآمد سازمان تامین اجتماعی، طرحی عمرانی خواهد بود که تواما دو شرط زیر را دارا باشد:

الف: قرارداد براساس فهارس بها پایه سازمان برنامه و بودجه یا ضوابط تیپ سازمان مزبور (قراردادهای مشاوره‌ای) منعقد شده باشد.

ب: تمام یا قسمتی از بودجه عملیات از محل اعتبارات عمرانی دولت (اعتبارات عمرانی ملی، منطقه‌ای، استانی) تامین شده باشد.

به دلیل عدم شفافیت در بخشنامه‌های صادر شده از سوی سازمان برنامه و بودجه و همچنین عدم تسلط ذینفعان پروژه به دانش حقوق پیمان، متاسفانه اکثر ذینفعان حاضر در پروژه های کشور تصور می‌کنند شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) بر تمامی پیمان‌ها نافذ است.

 نمونه ای از مکاتبات انجام شده در این رابطه در یکی از پروژه‌های بزرگ کشور که جهت انجام تهیه بسته ضرر و زیان به ما ارجاع شده بود، در ادامه ارائه شده است.

نمونه ای از مکاتبات انجام شده در خصوص نافذ بودن شرایط عمومی پیمان در یکی از پروژه‌های بزرگ کشور

جهت آشنایی بیشتر با انواع روش‌های تحویل و روش‌های پرداخت پروژه، کتاب “راهنمای جامع تعیین ساختار قراردادها درصنعت ساخت و ساز ” نوشته دکتر امین الوانچی را از وبسایت دکتر کلیم تهیه و مطالعه نمایید.

موافقتنامه، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

جهت خدمات فنی و مشاوره تماس بگیرید – تلفن (دفتر مرکزی): ۲۸۴۲۶۵۲۰  ارتباط مستقیم با کارشناسان: ۶۶۱۶۸۲۱۸

دسته‌ها: مدیریت قرارداد

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ضمن تشکر از مطالب مفید ارائه شده
    قراردادی در قالب طرح غیرعمرانی با یک شرکت منعقد نموده ایم . در اسناد مناقصه و شرایط خصوصی قرارداد مبادله شده به صراحت قید شده که پروژه فاقد پیش پرداخت می باشد و در سایر موارد ، ضوابط مندرج در شرایط عمومی پیمان بر این قرارداد حاکم می باشد.
    پیمانکار مدعی است این شرط عدم پیش پرداخت در قرارداد غیر قانونی است . اگر امکان دارد در خصوص ادعای پیمانکار توضیح بفرمائید .
    ممنون

    پاسخ
    • مدیر سایت
      11 اسفند 1401 14:46

      سلام وقت بخیر. در قراردادهای منعقد شده‌ای که فرایند ارجاع کار آنها پس از تاریخ ابلاغ آیین¬‌نامه تضمین معاملات دولتی (مصوبه شماره ۱۲۳۴۰۲/ت۵۰۶۵۹ هـ مورخ ۲۲-۰۹-۱۳۹۴) صورت گرفته، مطابق بند «پ» ماده ۶ این آیین‌¬نامه، حداقل میزان پیش¬‌پرداخت در معاملات موضوع ماده یاد شده، پانزده درصد و حداکثر آن، بیست و پنج درصد مبلغ اولیه پیمان بوده و میزان دقیق آن باید توسط کارفرما در اسناد فرایند ارجاع کار و پیمان قید شود. ضمناً کارفرما و پیمانکار مجاز به نقض مصوبه هیات وزیران نمی‌-باشند (این متن برگرفته از استفساریه ای از سازمان برنامه و بودجه کشور بوده است).
      در غیر این صورت با توافق طرفین قرارداد میتواند بدون پیش پرداخت باشد.

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب
    ممنون از مطلب کاربردیتون
    می خواستم بدونم مستند این مطلب که فرمودید شرایط عمومی پیمان صرفا برای طرح های عمرانی لازم الاجراست چیه؟

    پاسخ
    • رضا امانی
      15 دی 1401 18:43

      با سلام و احترام.
      در صفحه اول بخشنامه 54/842-102/1088 (نامه ابلاغ بخشنامه)، به صراحت گفته شده برای طرحهای عمرانی ابلاغ شده. در صورتی که در قراردادهای غیرعمرانی به صورت مسقیم پیوست شده باشد، بر آن پیمانها نافذ است. در غیر این صورت برای قراردادهای غیرعمرانی نافذ نیست. تعریف قراردادهای عمرانی و غیرعمرانی هم که در این مقاله ارائه شده است.

      پاسخ
  • سلام و ممنون از مطالب آموزشی و با کیفیت بالا در سایت. خواستم بپرسم بر پیمانهای غیر عمرانی مثلا خدمات صنعتی (اورهال یا تعمیرات اساسی) کدام شرایط عمومی مرجعه؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      12 شهریور 1401 18:42

      سلام .خواهش میکنم. خب خداروشکر که نظر شمارو جلب کرده.

      به جز شرایط عمومی پیمان نشریه 4311 که برای طرحهای عمرانی لازم الاجراست. برای مابقی باید نام شرایط عمومی در قرارداد ذکر بشه. اگر نشه، شرایط عمومی نداره و درصورت بروز اختلاف به عرف و سایر شواهد حاکم رجوع میشه.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مقالات مرتبط

ملاحظات تمدید مدت پیمان در تخمین زمان پروژه برای پروژه‌های مشارکت عمومی

مدت پیمان یا مدت اجرای کار، مدت توافق شده بین پیمانکار و کارفرما برای اتمام پروژه در شرایط عادی است. با این حال، اغلب اوقات پروژه‌ها با افزایش زمان مواجه…
بیش تر بخوانید

تحلیل و بررسی مشکلات رایج در تنظیم قرارداد‌های مشارکت در ساخت مالک-سازنده

یکی از متداول‌ترین روش‌های ساخت ساختمان‌های مسکونی و تجاری در کشور، روش مشارکت در ساخت فیمابین مالک زمین و سازنده است. قرارداد مشارکت در ساخت، یکی از انواع قرارداد‌های مشارکت…
بیش تر بخوانید

بررسی رابطه بین دوباره‌کاری‌ها و ادعاهای قراردادی در پروژه‌های ساخت و ساز؛ از منظر اهمیت مفاد قراردادی

مطابق آمار تعداد ادعاهای قراردادی در پروژه‌های عمرانی بسیار زیاد است که این امر موجب تأثیر منفی در پیشرفت پروژه‌ها می‌شود. دوباره‌کاری‌ها یکی از عوامل زمینه‌ای در بروز ادعا در…
بیش تر بخوانید
راهنمای جامع تعیین ساختار قراردادها درصنعت ساخت و ساز

معرفی کتاب ” راهنمای جامع تعیین ساختار قرارداد‌ها درصنعت ساخت و ساز”

مدیریت قرارداد
در ادامه به معرفی کتاب ” راهنمای جامع تعیین ساختار قرارداد‌ها درصنعت ساخت و ساز” نوشته دکتر امین الوانچی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف پرداخته می‌شود که به زودی…
بیش تر بخوانید

آخرین مقالات پایگاه دانش

آخرین فرصت استفاده از تخفیف 30 درصدی در دوره آنلاین مدیریت ادعاثبت نام
+