تحلیل جایگاه مدیر پیمان و مدل‌های قراردادی آن در صنعت ساخت کشور

نویسندگان: دکتر امین الوانچی – مهندس محمدامین غفاری روش مدیریت پیمان ( یا پیمان مدیریت) روشی است که طی آن خدمات مدیریتی در پروژه‌های صنعت ساخت به مدیر پیمان که فردی ذی‌صلاح در زمینه اجرای پروژه می‌باشد، واگذار می‌شود. زمانی که کارفرما از دانش، مهارت و تجربه کافی برخوردار نباشد، منابع اجرایی کافی در اختیار نداشته باشد، زمان کافی برای اجرای پروژه نداشته باشد و…
مدیریت قرارداد

معرفی CMBOK (پیکره دانش مدیریت قرارداد) بر اساس استاندارد مدیریت قرارداد CMS + دانلود

سند CMBOK (Contract Management Body of Knowledge) برای اولین بار در سال 2002 توسط انجمن ملی مدیریت قرارداد آمریکا (NCMA) منتشر شد و در طول زمان تا آخرین نسخه خود (نسخه شماره 7، سال 2023) تکامل بسیاری پیدا کرده است (خرید ویرایش هفتم cmbok). مبنا و چارچوب اصلی سند CMBOK بر اساس استاندارد مدیریت قرارداد یا CMS (Contract Management Standard) می‌باشد. استاندارد مدیریت قرارداد…

ملاحظات تمدید مدت پیمان در تخمین زمان پروژه برای پروژه‌های مشارکت عمومی

مدت پیمان یا مدت اجرای کار، مدت توافق شده بین پیمانکار و کارفرما برای اتمام پروژه در شرایط عادی است. با این حال، اغلب اوقات پروژه‌ها با افزایش زمان مواجه می‌شوند و از این رو نیاز به فعال‌سازی راهکار‌های قراردادی مانند تمدید مدت پیمان دارند. هدف این مقاله بررسی عوامل مرتبط با اعطای تمدید مدت پیمان برای پروژه‌های ساخت به ویژه در بخش دولتی…

تحلیل و بررسی مشکلات رایج در تنظیم قرارداد‌های مشارکت در ساخت مالک-سازنده

یکی از متداول‌ترین روش‌های ساخت ساختمان‌های مسکونی و تجاری در کشور، روش مشارکت در ساخت فیمابین مالک زمین و سازنده است. قرارداد مشارکت در ساخت، یکی از انواع قرارداد‌های مشارکت مدنی است که پس از تصویب قانون زمین شهری در سال 1372 در ایران ظهور و رواج یافت. این قرارداد‌ها به صورت معمول فیمابین مالک زمین و سازنده ساختمان (به عنوان شریک یا سرمایه‌گذار)…
موافقتنامه، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان
مدیریت قرارداد

آیا شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) بر تمامی قراردادهای پیمانکاری نافذ است؟

آیا شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) بر تمامی قراردادهای پیمانکاری نافذ است؟ آیا شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) بر تمامی قراردادهای پیمانکاری نافذ است؟ خیر این چنین نیست. بخشنامه شماره 54/842-102/1088 مورخ 1378/3/3 منتشره از سوی سازمان برنامه و بودجه که به قرارداد pc غیر صنعتی نیز شناخته می‌شود به پیمان‌هایی نافذ است که شرایطی که در ادامه مطرح شده را داشته باشند و…

بررسی رابطه بین دوباره‌کاری‌ها و ادعاهای قراردادی در پروژه‌های ساخت و ساز؛ از منظر اهمیت مفاد قراردادی

مطابق آمار تعداد ادعاهای قراردادی در پروژه‌های عمرانی بسیار زیاد است که این امر موجب تأثیر منفی در پیشرفت پروژه‌ها می‌شود. دوباره‌کاری‌ها یکی از عوامل زمینه‌ای در بروز ادعا در یک پروژه است. در این مقاله ابتدا به عوامل ایجاد دوباره‌کاری در پروژه پرداخته و سپس عواملی که در متن قرارداد نادیده گرفته شده‌اند را بررسی می‌کنیم. بررسی‌ها نشان می‌دهد که 37 عامل مختلف…
راهنمای جامع تعیین ساختار قراردادها درصنعت ساخت و ساز
مدیریت قرارداد

معرفی کتاب ” راهنمای جامع تعیین ساختار قرارداد‌ها درصنعت ساخت و ساز”

در ادامه به معرفی کتاب ” راهنمای جامع تعیین ساختار قرارداد‌ها درصنعت ساخت و ساز” نوشته دکتر امین الوانچی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف پرداخته می‌شود که به زودی توسط دکترکلیم منتشر خواهد شد. معرفی کتاب بسیاری از مشکلات بوجود آمده در روند اجرای پروژه‌ها در صنعت ساخت و ساز ریشه در طرح‌ریزی نادرست ساختار قرارداد‌ها دارد. این کتاب با هدف آشنا ساختن…
می تواند در فیدیک سفید

تعاریف “می‌بایست” و “می‌تواند” در فیدیک سفید (به همراه مقایسه با نشریه 4311)

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که در مدیریت قرارداد‌های همسان داخل کشور وجود دارد، عدم شفافیت کلمات و عبارات ارائه شده در متن قرارداد است که موضوع موجب بروز دعاوی گوناگونی ناشی از تفسیر‌های متفاوت طرفین درگیر در قراراداد شده است. در فرم‌های موافقت‌نامه ارائه شده توسط جامعه بین‌المللی مهندسین مشاور (فیدیک) سعی شده تا حد امکان بخشی از فرآیند مدیریت دعاوی از طریق اعمال…
فیدیک

اهمیت طرح‌ریزی ساختار قرارداد‌ها در پروژه‌های عمرانی

اولین گام پس از تصمیم برای اجرای یک پروژه عمرانی و پیش از شروع به انجام مراحل مختلف اجرایی پروژه، طرح‌ریزی تعیین مراحل اجرا و ساختار قرارداد‌های مورد نیاز پروژه است. مساله مهم در اینجا اینست که قبل از شروع انجام مراحل مختلف پروژه تنها رکن حاضر در پروژه صاحبان پروژه یا کارفرما است. بنابراین بسیار مهم است که تیم کارفرما علم کافی نسبت…
جلد کتاب فیدیک سفید

شرایط خاتمه یا لغو قرارداد داور مرضی الطرفین و طرفین قرارداد در فیدیک سفید

در چه صورتی قرارداد کاری داور و طرفین قرارداد از طرف مشاور و یا کارفرما خاتمه می‌یابد؟ 1- انتصاب داور ممکن است با توافق طرفین توافقنامه خاتمه یابد. انتصاب داور پس از تکمیل خدمات یا زمانی که اختلاف ارجاع شده به او پس گرفته شود و یا زمانی که در مورد آن تصمیمی گرفته شود، منقضی می شود، هرکدام که دیرتر رخ دهد.  2-…
فیدیک
محمتل‌ترین دعاوی رایج بین کارفرما و پیمانکار در فیدیک قرمز

محتمل‌ترین دعاوی رایج بین کارفرما و پیمانکار در فیدیک قرمز

در فرم قرارداد‌های فیدیک محتمل‌ترین شرایط و سناریو‌هایی که در آن پیمانکاران و کارفرمایان علیه هم ادعا دارند پیش بینی شده است. طبق ‌بند‌های مختلف شرایط و پیشنهاد آیین‌نامه ذکر گردیده که در این پست به صورت خلاصه‌ بند‌ها و شرایط آن را نام برده و در پست‌های بعدی به هر یک از‌بند‌ها و شرایط آن‌ها به تفصیل پرداخته می‌شود. در لیست زیر بر…
فیدیک
ادعای سراسری چیست؟

GLOBAL CLAIM یا ادعای سرجمع چیست؟

انجمن حقوق ساخت انگلیس GLOBAL CLAIM یا ادعای سرجمع را اینگونه تعریف می‌نماید: ادعای سرجمع یکی از مواردی است که در آن پیمانکار به دنبال جبران خسارت برای گروهی از رخداد‌های ریسک کارفرما است، اما ارتباط مستقیم بین خسارت وارده با رخداد‌های منفرد ریسک کارفرما را یا نمی‌تواند نشان دهد و یا نشان نمی‌دهد. در واقع یک ادعای سرجمع معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که…
تفاوت قرارداد EPCF و EPC+F

تفاوت قرارداد EPCF و EPC+F

اگر قراردادهای EPC را یک مجموعه ی قراردادی در نظر گرفت که شامل مهندسی,تهیه و ساخت گردد و تلویحا به آن قرارداد کلید در دست(turn key) نیز گفته می شود. گاهی در کنار EPC عبارت F یا F+ نیز بکار می رود. حال در نظر داریم که تفاوت این دو را بیان داریم.در قراردادهای معمول EPC اصولا تامین سرمایه جهت انجام قرارداد بر عهده…
برنامه زمانبندی

مدیریت تغییرات در پروژه (CHANGE MANAGEMENT)

جمله معروفی وجود دارد که می‌گوید “تنها چیزی که تغییر نمی‎کند، خود کلمه تغییر است” مدیریت تغییرات در مدیریت پروژه عبارت است از مدیریت تغییرات در زمان، محدوده و هزینه تحویل شدنی‌های پروژه که می‎تواند از طریق تغییر در منابع، طراحی‌ها، اسناد قراردادی و فرآیندهای پروژه ایجاد شود.  فرآیند مدیریت تغییرات ساز و کاری است برای شروع، ثبت، ارزیابی، تایید و حل مشکلات تغییرات…
برنامه زمانبندیمدیریت دعاوی پروژهمدیریت ریسک پروژه
انواع قرارداد در پروژه
مدیریت قرارداد

انواع قرارداد در پروژه

فرق Lump Sum و Turnkey چیه؟ سوال‌های اینطوری خیلی زیاده و خیلی‌ها در مورد انواع اصطلاح‌هایی که برای قرارداد به کار می‌ره گیج می‌شن. تو این مطلب یه مقدار در مورد انواع قرارداد توضیح می‌دم، ولی مهم‌تر از اون دو نکته رو بهتون می‌گم که بهتون کمک می‌کنه مشکلاتتون رو تو فهم ماجراهای این حوزه راحت‌تر حل کنین: اصلاح‌های قراردادی (مثل چنتایی که مثال…
مدیریت دعاوی پروژه