تعریف:

تأخیر همزمان در پروژه‌های عمرانی و صنعتی، وقوع دو یا چند رویداد تأخیر به‌طور همزمان است. یک رویداد از سوی کارفرما و رویداد دیگر از سوی پیمانکار به‌نحوی که تأثیرات آن‌ها همزمان احساس شود.

برای مطالعه بیشتر در خصوص آموزش تهیه لایحه تاخیرات می توانید کتابهای زیر را نیز تهیه بفرمایید و یا در دوره شرکت نمایید

مثالی از تاخیرات همزمان

عکس بالا نمونه ای از نمودار همپوشانی تاخیرات است که بازه تاخیر همزمان در آن به خوبی نشان داده شده است. تأخیرات همزمان دارای پیچیدگی‌های زیادی هستند و رویکردهای مختلفی مانند رویکرد علت غالب ، رویکرد مالمیزون و رویکرد تسهیم تأخیرات جهت تحلیل آنها پیشنهاد شده است. در ادامه به معرفی اجمالی 3 مورد از مهم‌ترین و پرکاربردترین رویکردهای تحلیل تاخیرات همزمان پرداخته شده است.

رویکرد علت غالب (Dominant cause approach)

در صورت بروز دو تاخیر همزمان یکی از سوی پیمانکار و یکی از سوی کارفرما، تاخیری که غالب بر دیگر تاخیر باشد، به عنوان علت اصلی بروز تاخیر معرفی می‌شود و اگر تاخیر غالب از سوی کارفرما باشد، تاخیر مجاز پیمانکار محسوب خواهد شد و در صورت مطابقت با الزامات قراردادی، قابلیت جبران مالی را خواهد داشت.

غالب به معنی بارزترین و تاثیرگذارترین عامل تاخیر در پروژه است و تعیین این موضوع و اشتراک نظر روی آن گاهی بسیار مشکل خواهد بود..

رویکرد تسهیم (Apportionment Approach)

در این رویکرد تاثیر زمانی و مالی تاخیرات همزمان به صورت مساوی تقسیم می‌شود. منطق این رویکرد این است که طرفین باید ریسک و مسئولیت تاخیر همزمان را به باهم شریک شوند. شاید از نگاه اول رویکرد تقسیم منصفانه باشد، اما در بسیاری از موارد با توجه به نوع و شدت اثر تاخیرات هر طرف، اثر هزینه‌ای مساوی به همراه نخواهد داشت.

رویکرد مالمیزون (Malmaison Approach )

در این رویکرد، تأخیرات همزمانی که موجب افزایش زمان پروژه می‌شوند به عنوان تأخیرات مجاز پیمانکار در نظر گرفته می‌شود، اما خسارتی به دلیل اینگونه تأخیرات به پیمانکار پرداخت نخواهد شد؛ مگر اینکه پیمانکار بتواند خسارات ناشی از تأخیرات همزمان را به دقت و با به صورت مستند تفکیک نماید. تفکیک خسارات ناشی از تأخیرات همزمان پیچیده و مشکل خواهد بود.

رویکرد مالمیزون از فراگیری بیشتری برخوردار بوده و مراجعی از جمله SCL این رویکرد را پیشنهاد کرده اند.

تاخیرات همزمان در عمل

سایر مقالات در خصوص تاخیرات همزمان

 

دو مسیر بحرانی موازی

آیا دو تاخیر همزمان باید در مسیرهای بحرانی موازی باشند یا باید هر دو در یک مسیر بحرانی باشند؟

آیا دو تاخیر همزمان باید در مسیرهای بحرانی موازی باشند یا باید هر دو در یک مسیر بحرانی باشند؟ بیایید حالت‌های مختلف را بررسی کنیم. در شکل 1 دو مسیر بحرانی وجود دارد که مسیر الف به دلیل قصور کارفرما به مدت یک ماه و مسیر ب به دلیل قصور پیمانکار به مدت یک ماه و با شروع و پایانی یکسان با تاخیر کارفرما،…
پایگاه دانش

تاخیر همزمان واقعی یا True Concurrency

تاخیر همزمان واقعی (True Concurrency) در دستورالعمل AACE 29R-03 و SCL به طور مشابه و به صورت زیر تعریف شده است. “تاخیر همزمان واقعی رخداد دو یا چند رویداد تاخیر در یک زمان است که یک رویداد مربوط به ریسک کارفرما و رویداد دیگر مربوط به ریسک پیمانکار است و اثرات تاخیر در یک زمان یکسان احساس می‌شوند.“ تاخیر همزمان واقعی رخدادی نادر است.…
همزمانی Literal
پایگاه دانش

تفاوت تاخیر همزمان Literal و Functional

در مورد زمان دقیق وقوع دو یا چند تاخیر که می‌توانند به عنوان تاخیر همزمان درنظر گرفته شوند، دو نظریه متفاوت وجود دارد: تاخیر همزمان Literal تاخیر همزمان Functional همزمانی Literal همزمانی Literal هنگامی اتفاق می‌افتد که دو یا چند رویداد تاخیرساز دقیقا در یک زمان اتفاق بیفتند. به این معنی که در یک زمان شروع شده و در یک زمان نیز به پایان…
تاخیرات

اثر تاخیرات همزمان در حالات مختلف

بر اساس دستورالعمل AACE 29R-03 ارزیابی تاخیرات همزمان در دو مرحله انجام می‌گیرد. در قدم اول مسئولیت و تعهدات مربوط به رویداد تاخیر به صورت جداگانه آنالیز شده و مسئولیت تاخیر به یک طرف اختصاص می‌یابد. در قدم دوم همزمانی تاخیرات ارزیابی می‌شوند و در نهایت مجاز یا غیرمجاز بودن و جبران‌شدنی یا جبران‌نشدنی بودن هر کدام مشخص خواهند شد. برای تعیین مسئولیت تاخیر…

تأخیرات همزمان و تقسیم خسارت بین پیمانکار اصلی و پیمانکاران فرعی

این مقاله بر موضوع تأخیر همزمان از دیدگاه پیمانکار اصلی-پیمانکار فرعی تمرکز دارد. هنگامی که یک تأخیر همزمان توسط چندین پیمانکار فرعی، یا بین پیمانکار اصلی و سایر پیمانکاران فرعی وجود دارد، رویکرد یکسانی در مورد نحوه تقسیم خسارات پیمانکار وجود ندارد. این مقاله ابتدا برخی از پرونده‌های قضایی مرتبط را بررسی می‌کند، سپس با استفاده از یک پروژه انبار به عنوان یک مطالعه…

تأخیرات همزمان در پروژه‌های ساخت از دیدگاه حقوق بین‌الملل

اصطلاح “تأخیر‌های همزمان” وضعیتی را توصیف می‌کند که بیش از یک تأخیر به طور همزمان اتفاق می‌افتد، که هر یک به تنهایی کل پروژه را به تأخیر می‌اندازد. مسئولیت تأخیر‌های همزمان معمولاً به طرفین قرارداد مانند مالک و پیمانکار نسبت داده می‌شود. این امر اغلب منجر به اختلافاتی در مورد میزان مسئولیت هر یک از طرفین برای تأخیر پروژه می‌شود. عدم توافق بر سر…

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

جهت خدمات فنی و مشاوره تماس بگیرید – تلفن (دفتر مرکزی): ۲۸۴۲۶۵۲۰  ارتباط مستقیم با کارشناسان: ۶۶۱۶۸۲۱۸

برچسب‌ها: تحلیل تاخیرات پروژه
دسته‌ها: تاخیرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مقالات مرتبط

آخرین مقالات پایگاه دانش

آخرین فرصت استفاده از تخفیف 30 درصدی در دوره آنلاین مدیریت ادعاثبت نام
+